Η δίκη κατά του Όλα Μπίνη, Σουηδού προγραμματιστή λογισμικού και ακτιβιστή για τα ψηφιακά δικαιώματα και φίλου του Τζούλιαν Ασάνζ, ξεκίνησε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου μετά από πολλαπλές αναβολές.

Ο Όλα Μπίνη διώκεται στον Ισημερινό για το φερόμενο έγκλημα της μη συναινετικής πρόσβασης σε υπολογιστή, σύστημα τηλεματικής ή τηλεπικοινωνιών. «Επιτέλους έχουμε την ευκαιρία να εμφανιστούμε ενώπιον δικαστηρίου μετά από όλες τις περιττές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν και να ζητήσουμε δικαιοσύνη», δήλωσε ο δικηγόρος του, Κάρλος Σόρια, στον Τύπο πριν από την έναρξη της δίκης.

Ο Σόρια πρόσθεσε ότι «η υπόθεση αυτή δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει φτάσει σε αυτό το στάδιο» και εξέφρασε τη λύπη του για «τις ενέργειες των προηγούμενων δικαστών» που πρωτοστάτησαν στη δικαστική διαδικασία εναντίον του πελάτη του. Ο δικηγόρος ήταν βέβαιος ότι το δικαστήριο «πρέπει να επικυρώσει την αθωότητα» του Μπίνι.

Η διαδικασία κατά του Μπίνιστον Ισημερινό ήταν αρκετά εκτεταμένη και ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική δίωξη. Ο νεαρός συνελήφθη στις 11 Απριλίου 2019, την ίδια ημέρα που ο Ασάνζ στερήθηκε το διπλωματικό του άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία. Η σύλληψη έγινε στο διεθνές αεροδρόμιο Mariscal Sucre του Κίτο, όταν ο Μπίνι ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ο Σόρια έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι υπήρξαν παρατυπίες από την αρχή της διαδικασίας. Για παράδειγμα, έχει πει ότι «στο ίδιο εισαγγελικό ένταλμα σύλληψης ορίστηκε, στην πρώτη παράγραφο, ότι ήταν Ρώσος- και στη δεύτερη παράγραφο, ελβετικής υπηκοότητας- και κατέληξαν να συλλάβουν έναν Σουηδό». Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύλληψης δεν του διάβασαν τα δικαιώματά του στη μητρική του γλώσσα, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και ότι δεν ενημερώθηκε για τον λόγο της σύλληψής του.

Ο Μπίνη κρατήθηκε για 71 ημέρες στη φυλακή El Inca, στο Κίτο, μέχρι που στις 20 Ιουνίου 2019, οι επαρχιακοί δικαστές έκαναν δεκτή την αίτηση, η οποία του επέτρεψε να υπερασπιστεί τον εαυτό του ελεύθερα.

Αρχικά, σύμφωνα με το Σόρια, ο Μπίνη κατηγορήθηκε ότι «παρενέβαινε στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης του Ισημερινού» ή ότι δήθεν επιτέθηκε στην ακεραιότητα των συστημάτων. Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Λενίν Μορένο έφτασε στο σημείο να πει δημοσίως ότι ο Σουηδός πιάστηκε να «χακάρει» κυβερνητικούς και προσωπικούς λογαριασμούς.

Παρ’ όλα αυτά, είπε ο δικηγόρος, «άλλαξαν τον ποινικό τύπο» και άρχισαν να τον διώκουν για «μη συναινετική πρόσβαση σε σύστημα υπολογιστή», ένα έγκλημα που τυποποιείται στο άρθρο 234 του Οργανικού Ποινικού Κώδικα (COIP), το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση από τρία έως πέντε χρόνια.

Αυτή την Τετάρτη, ο Soria, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν διαπραχθεί περισσότερες από 100 παραβιάσεις της νόμιμης διαδικασίας για σχεδόν τρία χρόνια, ανέφερε ότι φέρνουν την αλήθεια στη δίκη, με την υποστήριξη περισσότερων από 100 μαρτύρων, περισσότερων από 100 τεκμηρίων, που επικυρώνουν ότι δεν υπάρχει κανενός είδους υλικότητα, ότι δεν υπάρχει έγκλημα.

Εν τω μεταξύ, ομάδες υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων και προοδευτικά μέσα ενημέρωσης πιέζουν τις αρχές του Ισημερινού να διασφαλίσουν μια δίκαιη δίκη, η οποία όχι μόνο θα είναι μόνο απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά και θα γίνει σύμφωνα με το νόμο και τα τεχνικά κριτήρια των εμπειρογνωμόνων.

Μια ομάδα παρατηρητών, που εκπροσωπεί το Περιφερειακό Ίδρυμα Συμβουλευτικής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (INREDH) και το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης (ODJ), μαζί με έναν συνασπισμό ομάδων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, θα παραστούν στη δίκη, για να διασφαλίσουν ότι ο Μπίνη θα διασφαλίσει το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη.